пятница, 5 ноября 2010 г.

Sisteme de operare

Sistemul de operare reprezinta un pachet de programe de baza, necesare pentru functionarea calculatorului, pachet care formeaza interfata între calculator si utilizator, respectiv între computer si aplicatiile folosite. Fara un sistem de operare, calculatorul este practic inutilizabil – ca atare, pentru a putea folosi calculatorul, trebuie pornit întâi sistemul de operare – pornirea acestuia facându-se în general automat de catre calculator. Scopul principal al Sistemelor de Operare este de a facilita utilizarea calculatorului si de a asigura utilizarea eficienta a resurselor acestuia. Sistemul de operare îndeplineste mai multe roluri:
-          ofera o interfata între utilizator si calculator, respectiv între diversele aplicatii si calculator;
-          coordoneaza programele folosite;
-          administreaza alocarea resurselor calculatorului între diversele aplicatii.
Componentele sistemului de operare:
-          nucleul (kernel);
-          interfata (shell).
Nucleul sistemului de operare contine programele care gestioneaza resursele calculatorului, controleaza activitatea echipamentelor si a programelor.
Interfata sistemului de operare asigura comunicarea între utilizator si calculator. Prin intermediul tastaturii sau al mouse-ului, utilizatorul transmite comenzi sau raspunsuri la solicitarile calculatorului iar prin intermediul monitorului, calculatorul transmite  utilizatorului mesaje sau întrebari.
Principalele sisteme de operare folosite în prezent sunt:
-          Windows (cu versiunile Windows 3.1, Windows 95, Windows 98,
-          Windows ME, Windows NT, Windows 2000,Windows XP)
-          Linux (cu versiunile Mandrake Linux, RedHat Linux, SuSE Linux, Salckware Linux, Caldera Linux, Corel Linux, Debian Linux)
-          Apple Macintosh – pentru computere Apple (cu versiunile Mac OS 8, Mac OS 9, Mac OS 10)
-          Unix – folosit mai ales pentru servere si retele de calculatoare

Комментариев нет:

Отправить комментарий